Jumaat, 22 November 2013

Kelebihan Lobak Merah (Carrot)

Jom amalkan makan lobak dalam pemakanan harian kita. terdapat 10 perkara yang anda perlu tahu tentang kebaikan lobak:

Kulit: Lobak sangat baik untuk kulit kerana mempunyai Vitamin A dan antioksidan yang akan melindungi kulit daripada sinaran matahari. Lobak menghalang jerawat, kulit kering, kedutan pra-matang dan membantu anda untuk mendapatkan kulit yang lebih cerah

Mata: Lobak adalah sumber yang kaya dengan Vitamin A dan B yang membantu anda untuk menghasilkan penglihatan yang lebih baik.

Kanser: Lobak meningkatkan kuasa imuniti dan juga membantu untuk memerangi kanser.

Kolesterol: Makan satu lobak merah setiap hari membantu anda untuk mengeluarkan

kolesterol yang tidak baik daripada badan.

Otak: Lobak mempunyai lebih banyak kalori yang membantu untuk meningkatkan kuasa ingatan seorang kanak-kanak.

Tekanan: Untuk melegakan dari tekanan, minum segelas jus lobak merah setiap hari.

Jantung Sihat: Lobak diperkayakan dengan Beta-karotena, Alfa-Karotena dan Lutein yang
membantu mengurangkan risiko penyakit jantung.

Membersihkan Badan: Lobak mempunyai serat yang membantu untuk membersihkan kolon dan mengurangkan lemak di dalam hati.

Antiseptik kuat: Sumber mengatakan herba lobak boleh digunakan untuk mencegah jangkitan. Mereka boleh digunakan pada luka mentah masak atau dicincang.

Anti-Penuaan: Beta-Karotena yang terdapat dalam lobak merah membantu melambatkan penuaan sel-sel di dalam badan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan